This page has moved to a new address.

Zandtaart met crème pâtissière en zomerfruit

Perfect Housewife - to be: Zandtaart met crème pâtissière en zomerfruit

vrijdag 23 mei 2014

Zandtaart met crème pâtissière en zomerfruit


Van deze taart word ik toch zo gelukkig. Die fijne zomer kleuren, de fris-zoete smaak en de krokante bodem. Eigenlijk is het recept voor tartelettes, van die mooie, elegante eenpersoons gebakjes. Het maken van tartelettes stond al tijden op mijn to-bake lijstje. Maar na een minder positieve ervaring met mijn tartelette vormpjes in combinatie met mijn ongeduld, besloot ik er gewoon één taart van te maken. En dat was eigenlijk helemaal geen slecht idee.

Het recept komt uit het boek Tarte Tatin (een Franse bakbijbel) en vond ik op het blog Happy Little Kitchen. Omdat ik soms best suf kan zijn had ik eigenlijk teveel boter gebruikt en was mijn deeg veel te plakkerig. Dus ik voegde van alle ingrediënten nog maar wat meer toe. Achteraf was dat juist goed, want anders had ik niet genoeg deeg gehad om de hele taartvorm te bekleden. Dat bewijst maar weer dat fouten maken helemaal niet erg hoeft te zijn :).


Ingrediënten

Voor de pâte sablée (zanddeeg):
- 166 g bloem
- 65 g poedersuiker of fijne kristalsuiker
- 25 g gemalen amandelen (amandelpoeder)
- 100 g koude boter
- 25 g losgeklopt ei
- Flinke snuf zout

Voor de crème pâtissière (banketbakkersroom):
- 400 g volle melk
- 100 g slagroom
- 125 g suiker
- 5 eierdooiers
- 40 g maïzena
- merg van ½ vanillestokje
- 200 g frambozen en blauwe bessen

Bereidingswijze
1. Maak eerst het zanddeeg door de bloem, de suiker, het amandelpoeder en de boter goed door elkaar te mengen tot een zanderig deeg.
2. Voeg het ei toe en kneed het deeg tot een bal. Leg het deeg op een vel bakpapier en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
3. Verwarm de oven voor op 170°C.
4. Bestuif het werkblad met bloem, druk het deeg plat en rol het uit tot een rechthoekige lap van 3 à 5 mm dik (of steek rondjes deeg uit voor kleine tartelettes).
5. Vet de taartvorm in en verdeel de lap deeg over de taartvorm.
6. De bodem hoeft door de poedersuiker en het amandelpoeder (who knew?!) niet blind gebakken te worden, dus schuif de bodem gewoon voor 8 tot 10 minuten te oven in.
7. Maak ondertussen de banketbakkersroom. Doe de melk, het slagroom, het vanillemerg en de helft van de suiker in een steelpan.
8. Doe de eierdooiers in een kom met de andere helft van de suiker. Roer het goed door elkaar en meng de maïzena erdoor.
9. Breng de melk aan de kook. Giet het bij het eiersuikermengsel en roer goed door met een garde. Als het goed gemengd is giet je het terug in de pan en zet je het weer terug op het vuur.
10. Breng de crème aan de kook en laat het ongeveer 1 minuut doorkoken onder voortdurend roeren. Let goed op want het brand snel aan!
11. Bedek een schaal met plastic folie en giet de crème in de schaal. Dek het af met plastic folie (om te voorkomen dat er een vel op de banketbakkersroom komt), laat de crème afkoelen en zet het in de koelkast.
12. Laat beide afkoelen. Klop de room nog even op en vul een spuitzak. Verdeel de crème over de bodem en verdeel het fruit erover. Strooi er eventueel nog wat poedersuiker (of fijngehakte noten) over en waan jezelf even op een zonnig terrasje in Frankrijk.





Wil je op de hoogte blijven van Perfect Housewife - to be op social media?  Volg mij met Bloglovin, op Instagram, op Twitter of like Perfect Housewife - to be op Facebook.

Labels: , , , , , ,

4 reacties:

Op 23 mei 2014 om 07:33 , Anonymous Maaike zei...

Oooh, daar zou ik ook gelukkig van worden! :) Hij ziet er echt heerlijk uit, mooie foto's! :)

 
Op 23 mei 2014 om 16:16 , Blogger Chris V zei...

Ja het is absoluut een geluksmaker! Dankjewel Maaike! :)

 
Op 25 juni 2014 om 17:53 , Anonymous Lisette zei...

Oeh, wat ziet hij er geweldig uit! :)

Liefs,
Lisette

 
Op 26 juni 2014 om 11:03 , Blogger Chris V zei...

Ah dankjewel, smaakte ook echt heerlijk!

 

Een reactie plaatsen

Heb je een tip of suggestie, of wil je gewoon een berichtje achterlaten?

Aanmelden bij Reacties plaatsen [Atom]

Links naar dit bericht:

Een link maken

<< Homepage