This page has moved to a new address.

Broodpudding met pecannoten

Perfect Housewife - to be: Broodpudding met pecannoten

donderdag 8 mei 2014

Broodpudding met pecannoten

Om nog even in de Franse vakantiesferen te blijven vandaag een recept voor broodpudding. Niet omdat het typisch Frans is, wel omdat het ideaal is om oude croissants en baguettes een tweede leven in de blazen. Of gewone boterhammen en krentenbollen, die doen het ook prima. Oorspronkelijk stamt broodpudding overigens uit de Middeleeuwen en blijkt het gewoon Nederlands/Vlaams te zijn. Het is heerlijk als lunch, 'tussendoortje' (het is namelijk best machtig) of als dessert met een bolletje roomijs.




Ik liet de broodpudding een nachtje in de koelkast staan waardoor het brood extra pudding-achtig werd. Dat werd alleen niet heel erg gewaardeerd door de helft van mijn proefpersonen haha. Het was lekkerder geweest als het geheel wat krokanter zou zijn. Dus tenzij je daar van houdt is het niet nodig om het een tijdje te laten weken :). Meer zoals wentelteefjes dus, maar het voordeel ten opzichte van wentelteefjes is dat je niet een uur in de keuken staat om boterhammen te bakken in een pan. Bij de broodpudding doe je gewoon alles in één schaal en schuif je het in de oven.

     

Op deze foto zie je een kleine ouderwetse broodoven. Deze broodpudding is overigens gewoon in een gasoven gemaakt. Inmiddels wordt de oven namelijk niet meer gebruikt - hij is dichtgemetseld - maar het is super tof om te zien hoe dat er vroeger aan toe ging...

Ingrediënten (voor 4 tot 6 personen)
- 6 croissants, brood of krentenbollen
- 400 ml melk
- 100 ml room
- 3 eieren
- 5 el suiker
- Handje pecannoten
- ½ vanillestokje
- 2 tls kaneel
- Krenten of rozijnen
- 1 el geraspte kokos (optioneel)
- Boter (om de ovenschaal mee in te vetten)

En verder:
- Een ovenschaal

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Meng in een kom de melk, room, eieren, suiker, kaneel en het merg van het vanillestokje tot een glad beslag. Je kunt eventueel plantaardige (kokos)melk en room gebruiken.
3. Vet de ovenschaal in met boter en snij de croissants of het brood in plakjes van 2 cm. Bedek de ovenschaal met een eerste laag brood en strooi er wat fijngehakte pecannoten en krenten/rozijnen over. Verder kun je natuurlijk naar smaak variëren met bijvoorbeeld (witte) chocolade, citrus-rasp, fruit en andere soorten noten, etc.
4. Verdeel vervolgens de rest van het brood over de schaal en giet het beslag eroverheen tot alles bedekt is. Bestrooi eventueel met wat kokosrasp en bak de broodpudding ongeveer 30 minuten in de oven.

Serveer het zo of als dessert met een bolletje ijs en wat verse munt!



Wil je op de hoogte blijven van Perfect Housewife - to be op social media?  Volg mij met Bloglovin, op Instagram, op Twitter of like Perfect Housewife - to be op Facebook.

Labels: , , , , , , , ,

4 reacties:

Op 9 mei 2014 om 10:21 , Anonymous Maaike zei...

Yum! Broodpudding is zó lekker! :) En met croissantjes helemaal!

Wat jammer dat de oude oven niet meer in gebruik is, lijkt mij zo leuk om eens in zo'n oven te bakken! :)

 
Op 10 mei 2014 om 16:59 , Blogger Chris V zei...

Ja echt leuk om zo'n oldskool oven te zien, en dat is pas kundig bakken. Ik had nu al moeite met de gasoven op vakantie haha! Maar helaas, we kunnen het niet meer proberen :(.

 
Op 12 mei 2014 om 14:55 , Blogger Suus zei...

Wat heerlijk. Ik vind broodpudding zo warm echt troosteten. En extra luxe met de crossaints!

Liefs Suus

 
Op 15 mei 2014 om 13:14 , Blogger Chris V zei...

Ja net als wentelteefjes! Echt heerlijk dat troosteten!

 

Een reactie posten

Heb je een tip of suggestie, of wil je gewoon een berichtje achterlaten?

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

Links naar deze post:

Een link maken

<< Homepage