This page has moved to a new address.

Goddelijke robuuste chocolade koeken

Perfect Housewife - to be: Goddelijke robuuste chocolade koeken

zondag 9 februari 2014

Goddelijke robuuste chocolade koeken


Deze chocolade koeken zijn lekker 'robuust' (dat is een ander woord voor minder mooi en verfijnt toch ;-)) en zoo goddelijk! Echt ultiem comfort-food voor als je onder een dekentje op de bank kruipt. Ze zijn het lekkerst als je ze net uit de oven haalt: als de binnenkant nog wat zachter is en de chocolade eigenlijk nog niet genoeg gestold is. Je weet wel, dat je daarna in de spiegel kijkt en je allemaal chocoladerestanten op je gezicht hebt. Zo lekker dus!


Zoals jullie misschien inmiddels doorhebben ben ik op zoek naar hét perfecte recept voor luchtige triple chocolate chip cookies. Dit was weer niet precies waar ik voor ging, maar het zijn wel lekkere comfortabele chocolate chip cookies. Ze zijn minder luchtig dan de vorige chocoladekoekjes die ik maakte, dat waren meer chocolade meringues (overigens ook heel fijn!). Mijn zoektocht zet zich voort - tot vreugde van mijn testpanel (vriendlief) - en ik hou jullie op de hoogte.

Ik voegde fudge toe maar dat was niet helemaal een succes. Wél lekker, maar de fudge heeft een lager smeltpunt dan chocolade en 'loopt' dus gedeeltelijk uit de koeken. Hierdoor verbrand het een beetje, en dat is niet heel smakelijk. Als je de fudge goed in het deeg stopt komt het goed.


- - - - Update - - - -
Na een week vonden wij nog zo'n overheerlijke chocolade koek in de koektrommel... Guess what: nóg steeds lekker en zelfs nog redelijk krokant. Wie had dat gedacht. Een topper dus!


Ingrediënten (± 12 stuks)
- 150 g patentbloem
- 150 g chocolade chips (wit, melk en puur)
- 135 g fijne suiker
- 100 g roomboter
- 50 g amandelmeel (fijngemalen amandelen)
- 15 g cacaopoeder, ongezoet
- 2 tl vanille essence
- 1 tl bakpoeder
- 2 eiwitten, op kamertemperatuur
- 1 eidooier
- Snufje zout
- Citroensap (om de kom te ontvetten)
- Optioneel: gehakte noten

En verder:
- Handmixer of keukenmachine
- Metalen kom (en een andere kom)
- Spatel
- Bakplaat en bakpapier

Bereidingswijze
1. Scheid de eiwitten van de dooiers en laat de eiwitten een halfuurtje op kamertemperatuur komen.
2. Verwarm de oven voor op 175 °C en leg een vel bakpapier op de bakplaat. Ontvet de metalen kom en de gardes van de mixer met het citroensap
3. Klop de eiwitten met het zout in de metalen kom totdat het een gladde, stevige, witte massa is geworden. Dit kan even duren.
4. Mix in een andere kom de boter, suiker, eidooier en vanille essence goed door elkaar
5. Zeef de bloem, bakpoeder, amandelmeel en cacaopoeder en mix met de boter en suiker. Roer de chocolate chips erdoor. Als je geen chocolate chips hebt kun je ook gewoon een reep chocolade gebruiken - net als ik deed. Ik maakte blokjes van 0,5 bij 0,5 cm. Snij ze niet te fijn anders wordt de chocolade opgenomen in het beslag.
6. Schep een beetje van de eiwitten door het beslag en meng goed. Voeg daarna voorzichtig de rest toe zonder teveel te spatelen (zodat het zo luchtig mogelijk blijft).
7. Maak balletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat. Druk ze wat aan en bak ze in 15 - 20 minuten in de oven gaar. Ze lopen flink uit, dus zorg dat er genoeg ruimte tussen de koekjes zit.


Labels: , , , , ,

2 reacties:

Op 9 februari 2014 om 09:53 , Blogger Simones Kitchen zei...

Ik vind het wel een erg goed idee om fudge in de koeken te stoppen. Maar ik ben dan ook een fudge fan dus dat scheelt natuurlijk. Jammer dat het verbrand als het eruit loopt, ik weet zeker dat ik niet zo goed zou zijn in het verstoppen... Ken mezelf. Haha

 
Op 9 februari 2014 om 15:27 , Blogger Chris V zei...

Ja ik vond fudge echt een goed idee in combinatie met chocolade! En de stukjes in de koeken (die niet verbrand waren) waren ook echt lekker. Dus het kan wel haha, maar tja, dat verstoppen... Ik snap je punt!

 

Een reactie posten

Heb je een tip of suggestie, of wil je gewoon een berichtje achterlaten?

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage