This page has moved to a new address.

Valentijnsbonbons met witte chocolade, rozencrème en champagne-ganache

Perfect Housewife - to be: Valentijnsbonbons met witte chocolade, rozencrème en champagne-ganache

vrijdag 14 februari 2014

Valentijnsbonbons met witte chocolade, rozencrème en champagne-ganache


Eerlijk is eerlijk, toen ik dit recept zag dacht ik: O M G, dat kan ik noooit! Maar volgens Daniëlle - die het recept schreef en ietsiepietsie (veel) meer ervaring heeft met patisserie - is het voor iedereen haalbaar. Ik heb me er aan gewaagd en nu denk ik: WAAAH ik heb voor het eerst zelf bonbons gemaakt! Het is eigenlijk echt niet moeilijk maar kost wel veel tijd (en afwas). Dat is vooral wachttijd waarin alle componenten moeten opstijven in de koelkast. Als jij je zelfgemaakte schaaltje bonbons aan iemand presenteert weet je dat het het waard was!


Daniëlle is denk ik de meest enthousiaste volger van deze blog en heeft dezelfde hobby als ik: chocolade en gebak maken (en eten!). Daniëlle werkt als kok en patissier, dus haar creaties zijn uiteraard een stuk professioneler ;-). Op Facebook en Instagram komen regelmatig de meest smakelijke foto's voorbij van zelfgemaakte bonbons en prachtige taarten! Ze heeft laatst een Facebook pagina gemaakt om al haar creaties met ons te delen, met af en toe een heerlijk recept zodat wij ons er ook aan kunnen wagen. Daar staan ook de foto's van elke stap van dit recept.

Waaronder het recept voor deze heerlijke bonbons! Het recept is genoeg voor (2 à) 3 mallen, met ieder ongeveer 15 bonbons. Lees eerst het hele recept even door zodat je weet wat je kunt verwachten. Ik begon zelf met het temperen van de chocolade en het gieten van de mallen. Terwijl dat hard stond te worden in de koelkast maakte ik de vullingen. Ik hield vrij veel van de vulling over dus ik heb het recept voor de vulling gehalveerd.


Ingrediënten (voor 45 bonbons)

- 500 g witte chocolade (minimaal 28% cacaoboter), in kleine stukjes
- 125 g mascarpone
- 45 ml room, ongezoet
- 30 ml champagne, en eventueel extra voor jezelf
- 1 ½ el gecondenseerde melk
- ½ tl rozenwater (dit kun je bijv. bij een toko of Turkse supermarkt kopen)

En verder heb je nodig:
- 2 pannetjes
- 3 kommen/bekken
- Garde
- Paletmes
- Pannenlikker (of siliconen spatel)
- Siliconen mallen voor in totaal 45 bonbons
- 2 spuitzakken


Bereidingswijze

Je begint met het maken van de vullingen. Daniëlle heeft de bereidingswijze voor elke stap heel duidelijk en uitgebreid beschreven, zodat zelfs amateurs als ik de bonbons kunnen maken.

Champagne-ganache

1. Doe 200 g witte chocolade in een kom.
2. Breng in een pannetje de room en champagne aan de kook en giet het bij de witte chocolade.
3. Schenk eventueel ook een glas champagne voor jezelf in. (Die zin moest ik natuurlijk uit het recept van Daniëlle overnemen, geniaal!)
4. Laat de chocolade een minuutje onaangeroerd staan, zodat de chocolade kan smelten. Wanneer het gesmolten is roer je het goed door en laat je het opstijven in de koelkast.
5. Als de ganache goed stijf en koud is geworden haal je hem uit de koelkast en klop je hem met een garde romig en een beetje luchtig.
6. Doe het geheel in een spuitzak en leg weer in de koelkast.

Rozencrème

1. Doe de mascarpone in een kom en klop het met een garde luchtig.
2. Voeg de eetlepels gecondenseerde melk één voor één toe en roer goed door.
3. Voeg het rozenwater per theelepel toe en blijf proeven of het sterk genoeg is. Let op! Als je teveel doet gaat het te parfummig of zeperig smaken. Een subtiele smaak is het lekkerst.
4. Klop het luchtig en bewaar het in een spuitzak in de koelkast.

Witte chocolade temperen

Het is heel belangrijk dat je de chocolade tempert voor het maken van bonbons. Dit zorgt ervoor dat je de juiste kristallen in de cacaoboter overhoud die zorgen voor de juiste kraak, glans en krimpkracht van de chocolade. Dit kun je thuis het makkelijkst doen door de chocolade te 'enten'. Dit is het voor-kristalliseren van de chocolade door stabiele kristallen toe te voegen.

1. Zet een pan op met een klein laagje water en breng dit aan de kook.
2. Zet een kom op de pan (die het water niet raakt!) en smelt hierin langzaam 270 g chocolade. Blijf goed roeren met de pannenlikker totdat alle chocolade gesmolten is. Let op: de chocolade mag niet warmer worden dan 45 °C. Bewaar de resterende 130 g chocolade in de koelkast.
3. Haal de kom van de pan en voeg de rest van de chocolade in drie delen toe, onder regelmatig roeren. Wanneer alle chocolade gesmolten is is het klaar voor gebruik.

De bonbons maken!

1. Zet de siliconen mal klaar, met daaronder eventueel folie of bakpapier (zodat je straks niet het hele aanrecht hoeft schoon te boenen).
2. Giet de chocolade ruim in het midden van de mal en smeer met behulp van je paletmes alle gaatjes vol.
3. Schud of tik tegen de zijkant van de mal zodat er geen luchtbellen in de chocolade zit.
4. Pak de mal op en houd hem ondersteboven boven de kom met witte chocolade. Het is de bedoeling dat in elk vakje een dun laagje witte chocolade blijft en alle randen bedekt zijn. Schraap met het paletmes (in een hoek van 45 graden) de overtollige chocolade van de bovenkant en plaats de mal in de koelkast. Laat ze ongeveer een uurtje hard worden.

5. Wanneer de chocolade hard is geworden kunnen de bonbons gevuld worden. Vul de mallen met chocolade eerst met de rozen-mascarpone-crème. Knip een klein stukje van de spuitzak en vul alle holtes tot ongeveer de helft met de crème.
6. Pak de champagne-ganache, knip ook een klein stukje van de spuitzak en spuit een gelijkmatig klein laagje op de rozencrème tot ongeveer 1,5 mm onder de rand.
7. Laat de mallen weer even een kwartiertje in de koelkast opstijven.

8. Als je chocolade koud is geworden kun je hem nu weer heel even een klein beetje warm maken tot ongeveer 30 °C.
9. Haal de mallen uit de koelkast en zorg dat je paletmes schoon is. Giet een ruime hoeveelheid chocolade over de mallen en bedek alle bonbons. Schud of tik weer even voor de luchtbellen en schraap de overtollige chocolade er weer af met het paletmes.
10. Zet de mallen met de bonbons in de koelkast en wacht een uurtje tot ze helemaal hard zijn geworden.
11. Nu kun je de bonbons uit de mallen halen door zachtjes op de onderkant te drukken. Als je harde vormen gebruikt hou je deze op zijn kop en sla je zachtjes met de achterkant van een spatel of mes op de vormpjes.


Je kunt de bonbons eventueel versieren (bijvoorbeeld met een heel klein toefje witte chocolade of ganache met daarop wat in kleine sliertjes gesneden rozenblaadjes). Of je laat ze gewoon lekker zo! Je kunt de bonbons maximaal een week bewaren in een luchtdichte doos in de koelkast. Of je eet ze gewoon gelijk op zoals ik deed :-).

Neem ook vooral een kijkje op de Facebookpagina van Patisserie à la Daan! En dankjewel Daniëlle dat ik dit recept mocht delen!

Labels: , , , , , , , ,

4 reacties:

Op 14 februari 2014 om 12:33 , Anonymous Danielle Planting zei...

Superleuk Chris! en dankjewel! Ik ben super benieuwd naar je resultaat, en wat anderen ervan vinden! Eet smakelijk! en vergeet vooral niet een glas champagne voor jezelf en je lover in te schenken bij de bonbons! Xx.. Danielle

 
Op 14 februari 2014 om 16:56 , Blogger Chris V zei...

Komt goed Daan ;-) dankjewel! Het resultaat staat er nu bij... Nog een fijne Valentijnsdag hè! En ik vond ze in ieder geval heerlijk!

Liefs, Chris

 
Op 15 februari 2014 om 16:58 , Anonymous Maaike zei...

Wow, wat goed! Je eigen bonbons! Waaaah! :)

Ze zien er echt super uit en wat een mooie foto's! :)

 
Op 15 februari 2014 om 18:36 , Blogger Chris V zei...

Dankjewel! Jaa ik was echt trots, en ze zijn al op dus ze vielen goed in de smaak haha :-).

 

Een reactie posten

Heb je een tip of suggestie, of wil je gewoon een berichtje achterlaten?

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage