This page has moved to a new address.

'Ruffled' limoen cupcakes

Perfect Housewife - to be: 'Ruffled' limoen cupcakes

zaterdag 4 januari 2014

'Ruffled' limoen cupcakes

Deze blogpost is eigenlijk een beetje een cheater, want ik maakte deze limoen cupcakes eigenlijk al twee jaar geleden. Maar ik vind ze er nog steeds schattig uitzien en ze waren erg lekker. En daarnaast - tot ergernis van vriendlief - heb ik de laatste tijd ook gewoon niet zoveel (nieuws) gebakken. Het was druk, ik was ziek en er waren ook zoveel andere dingen te doen.
 

Ik maakte deze cupcakes met ruches 'zomaar' toen de kleindochter van mijn moeders vriendin geboren werd. Met háár dochter (dus de dochter van mijn moeders vriendin) heb ik vroeger nog in de box gelegen toen we beide nog een baby waren. Toch best bijzonder om jaren later haar dochter te ontmoeten! Nu wordt ze alweer bijna twee jaar. Achteraf waren de roze 'ruffle' cupcakes precies goed, want ze groeit ook echt op als een knap prinsesje.

Ingrediënten (voor 12 cupcakes)
- 110 g zelfrijzend bakmeel
- 110 g witte basterdsuiker
- 110 g roomboter, op kamertemperatuur
- 1 tl bakpoeder
- 2 eieren
- rasp van 2 limoenen
- 1 el limoensap
 
Voor de topping:
- 225 g poedersuiker
- 100 g (ongezouten) roomboter
- 1 el limoensap
- Optioneel: rode kleurstof en zilveren parels (of andere sprinkels)

En verder:
- Een muffinpan
- Papieren (of siliconen) vormpjes
- Spuitmondje #068 van Wilton*
 
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 170 °C en vul de muffinpan met vormpjes.
2. Doe het gezeefde bakmeel, bakpoeder en suiker in een kom en voeg de rest van de ingrediënten toe. Mix tot het een luchtig mengsel is.
3. Vul de cupcake vormpjes voor ¾ en bak de cupcakes in 20 minuten gaar. Je kunt controleren of ze echt gaar zijn door een satéprikker in een cakeje te prikken. Laat hem 5 seconde zitten, en als hij er schoon uitkomt zijn de cakejes gaar. Laat de cakejes 2 minuten afkoelen in de muffinpan en laat ze daarna verder afkoelen op een rooster.
4. Doe ondertussen de ingrediënten voor de topping (behalve de kleurstof) in een kom en mix het tot een glad, luchtig mengsel. Ik maakte twee verschillende kleuren topping. Eerst voegde ik één druppel (vloeibare) rode kleurstof toe aan de botercrème. Daarna deed ik de helft van het mengsel in een andere kom en voegde ik nog twee druppels rode kleurstof toe.
5. Bevestig het spuitmondje op de spuitzak en doe de lichtroze botercrème er in. Smeer eerst de bovenkant van de cupcakes in met een laagje botercrème zodat het hele cakeje bedekt is.
6. Maak dan met de spuitzak dezelfde beweging (en omhooggaande cirkel) als wanneer je een gewone toef spuit en spuit net zo lang tot er naar jouw smaak genoeg slierten/ruffles op zitten. Bij mij duurde het soms even tot ik tevreden was (en ik begon een aantal keer opnieuw). Doe ditzelfde met de donkerroze botercrème.
7. Versier eventueel de cupcakes met zilveren suikerparels of andere sprinkels.

Opmerking
* Ik gebruikte het spuitmondje rechts op de foto (nr. 4), die ooit eens in zo'n cupcake decoratie pakket zat (wat je ook bij de Xenos en Action kan kopen). Met dit spuitmondje krijg je een soort slierten/ruffles, zoals je op de foto van de cupcakes kunt zien. Niet iedereen heeft natuurlijk zo'n pakket. Na wat research denk ik dat spuitmondje #068 van Wilton er het meest op lijkt.

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Heb je een tip of suggestie, of wil je gewoon een berichtje achterlaten?

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage