This page has moved to a new address.

Perentaart met frangipane

Perfect Housewife - to be: Perentaart met frangipane

zondag 3 november 2013

Perentaart met frangipane

Afgelopen zomer kocht ik in Frankrijk een mysterieus pakje 'praliné frangipane'. Ik had geen idee wat het was (ik dacht eigenlijk dat het een mix voor een soort broodjes of cakejes waren), maar ik had een sterk gevoel dat het lekker zou zijn. Het recept op de verpakking was echter in het Frans, en aangezien ik frangipane niet kende wist ik ook niet hoe ik het moest verwerken. Na wat research kwam ik terecht bij dit recept van Uit de keuken van Levine, wat geliefd blijkt te zijn bij meerdere bloggers (dan moet het wel goed zijn dacht ik zo).
 
Toen mijn schoonouders vorige week zoveel jaar getrouwd waren was het een mooie gelegenheid om deze taart te maken. Voor de bodem heb ik het recept van Uit de keuken van Levine gebruikt en voor de frangipane vulling mijn mysterieuze pakje. Dat was nog best riskant, want toen de taart al in de oven stond kwam ik erachter dat 'melanger' vanuit het Frans zowel vertaald wordt als mengen en mixen. En laat ik nou net voor de meng-variant gegaan zijn (terwijl in het onderstaande recept duidelijk gemixt wordt). De taart was lekker en je proefde goed de amandelen terug. Maar de volgende keer gebruik ik veilig dit hele recept ;-).

Ingrediënten

Voor de bodem:
- 150 g patentbloem
- 125 g koude (ongezouten) roomboter, in blokjes
- 25 g poedersuiker
- Snuf zout

Voor de vulling:
- ca. 300 à 400 g peren, geschild en in partjes gesneden
- 200 g amandelspijs, verkruimeld
- 115 g roomboter, op kamertemperatuur
- 45 g suiker
- 1/8 tl amandel-extract
- snuf zout
- 2 grote eieren, op kamertemperatuur
- 30 g patentbloem

En verder:
- Ronde vorm met losse bodem (24 cm doorsnee)

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180 °C en vet de ronde vorm in met boter.
2. Doe de bloem, de poedersuiker en het zout in een kom en voeg de koude boter toe. Mix de boter met je handen met de droge ingrediënten en kneed het tot een deegbal. Verdeel het deeg over de bakvorm, druk het aan en prik met een vork gaatjes in het deeg. De rand moet wat hoger gemaakt worden want die zakt wat in tijdens het bakken. Zet de bakvorm met het deeg minimaal 30 minuten in de vriezer.
3. Haal de bakvorm met de bodem uit de vriezer in zet hem de voorverwarmde oven voor ongeveer 20 minuten tot de bodem gekleurd is. Laat even afkoelen.
 4. Doe de amandelspijs, boter, suiker, zout en amandel-extract in een kom en mix met een mixer  ongeveer 3 minuten tot een glad mengsel. Voeg één voor één de eieren toe en mix goed. Mix na het laatste ei nog 2 minuten en mix dan de bloem erdoor.
5. Verdeel de frangipane over de bodem en verdeel het fruit in de frangipane (druk iets aan). Zet de vorm 30- 40 minuten in de oven en bak de taart goudbruin. Verwijder de rand na het bakken en laat de taart ongeveer 10 minuten op een rooster afkoelen.

Labels: , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Heb je een tip of suggestie, of wil je gewoon een berichtje achterlaten?

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage